Bärtorkat kaffe

Bärtorkat kaffe är den äldsta processmetoden eftersom den inte kräver tillgång av vatten. Precis som namnet avslöjar så låter man skörden torka på betongplattor, torkbord eller torkmattor med fruktköttet och skalet på. Sötman från fruktköttet tränger då in i bönan och det startas en mindre fermenteringsprocess. Tiden det tar för skörden att torka skiftar beroende på bl.a. väderförhållandena men efter ca 10 dagar så rengörs och poleras bönorna med hjälp av maskiner.

Karaktären på kaffe bryggt på bärtorkat kaffe blir väldigt smakrikt och spännande. Ofta finner vi smaker av apelsin, mandel och torkat frukt på koppningsbordet. Förutom att rosta det som bryggkaffe använder vi en del bärtorkat kaffe i våra espressoblandningar för att få fram större munkänsla och sötma i koppen.

Delar av firman har alltid gillat bärtorkat kaffe från Etiopien, vilket funnits i sortimentet sedan starten 2011.

Metoden kallas även natural eller otvättat.

Det finns lite olika varianter av bärtorkat kaffe, exempelvis Honey process, pulped natural, och det som skiljer sig är hur mycket av skal och fruktkött som får sitta kvar under torkprocessen samt tid på torkning.

Photo by Nguyen Tong Hai Van on Unsplash

Prova något nytt?

1 av 5