Presskaffe

Presskanna är en trevlig och på senare år lite bortglömd bryggmetod. Presskanna anses ofta ge en fylligare kopp kaffe och det finns en risk att ifall kaffet får dra för länge i kannan innan press så blir det överextraherat och resultatet blir bittert. Är man dock skötsam och någorlunda noggrann med sin bryggning så kan man få fram riktigt goda koppar.

Hur man brygger i presskanna

En smidig och välanvänd bryggmetod ute i stugorna är presskanna, eller bistrobalja som det även kallas. Det finns en uppsjö av olika storlekar och medel att tillgå i handen. Ta den som passar dig bäst.

Förutom kannan behöver du malet kaffe och nyss kokande vatten. 68 gram motsvarar en rågad matsked. Malningsgraden ska vara närmare råsocker än strösocker.

Häll sedan i det varma vattnet med en fin stråle så att allt kaffe blir extraherat. Låt sedan det hela vila i cirka 3 minuter. Rör ner kaffet i behållaren med en sked och pressa därefter försiktigt ner filtret.

Så är det bara att hälla upp.

Ett tips är att förvärma koppen innan så kan du njuta lite längre.

Prova något nytt?

1 av 6