Anaerobiskt kaffe
Anaerobiskt kaffe har de senaste åren seglat upp som en favorit bland kaffeintresserade som vill utmana sina smaklökar. Processmetoden är relativt ung och görs på lite olika vis runt om i kaffevärlden och är under ständig utveckling. Principen är att man efter skörd lägger bönorna i en syrefri miljö, exempelvis tunnor, plastsäckar eller ståltankar, där man låter dom ligga allt från ett dygn upp till veckor. Det är den fermenteringsprocess som då sätts igång som sedan ger bönorna sin speciella karaktär. Smakerna från fruktköttet ”trycks in” i bönan. När bonden anser sig nöjd med fermenteringsprocessen så tvättas och sedan torkas bönorna.
Resultatet i koppen ger en stor munkänsla ofta med smak av torkad frukt, mandel och lagrat sprit eller vissa naturviner. Smaken kan också beskrivas som en bärtorkad böna på sterioder.
Metoden är tidskrävande och omständig vilket visar sig på priset. Anaerobiskt kaffe är något av en vattendelare på grund av sin säregna smak. På firman älskar Johan det, Jonas älskar det inte och Dan tycker att en kopp per dag inte är så dumt ändå.
Tips när du brygger Anaerobiskt kaffe är att ta något gram mindre kaffe kontra vatten, inte bara för att det blir mer ekonomiskt utan även för att smakerna ofta kommer fram mer.
Prova något nytt?
-
Julkaffe 2024 Etiopien Koke Honey - 250 g
Ordinarie pris 179 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Colombia El Obraje Caturra - 250 g
Ordinarie pris 179 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Kenya Gatagua AA - 250 g
Ordinarie pris 179 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Mästers kaffe - 500 g
Ordinarie pris 190 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Brors kaffe - 500 g
Ordinarie pris 200 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Veras kaffe - 500 g
Ordinarie pris 200 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per -
Bodils kaffe - 500 g
Ordinarie pris 185 SEKOrdinarie prisEnhetspris / per