Droppkaffe

Folk som gillar att experimentera och testa olika kaffesorter brukar fastna för droppkaffe, eller pour-over som det också kallas, som bryggmetod. Det man behöver förutom varmt vatten och nymalet kaffe är en våg, en filterhållare samt filter.

Droppkaffe anser vi smakar renare och ärligare, den ovane skulle nog säga tunnare.

En av uppsidorna med droppkaffe är att du kan brygga så lite som en kopp per bryggning och du kan få fram olika smaker med små justeringar av malningsgrad och dosering.

Alla har sina egna favoritrecept vad gäller droppkaffe. Nedan ger vi exempel på vad vi på Solde Kafferosteri har för favoritrecept när vi brygger med Hario-filter.

Jonas: 27 gr kaffe / 400 gr vatten
Johan: 17 gr kaffe / 320 gr vatten
Dan: 10 gr kaffe / 170 gr vatten

Hur man brygger droppkaffe

Det finns en uppsjö vid olika enkopslösningar att tillgå. Vi instruerar dig på ett porslinsfilter. Förutom själva filtret behöver du även kaffe och nysskokande vatten. Kaffets malningsgrad kan vara allt från fint som sötsocker till grovt som råsocker och mängden kan variera mellan 7 till 14 gram per deciliter.

Börja med att förvärma filtret genom att hälla på vatten.

Du ser upp din önskande mängd kaffe i filtret och förblöter genom att hälla på en liten del av det varma vattnet. Låt det sedan dra i 20-30 sekunder. Häll därefter resterande vatten med en fin strål i mitten av filtret och arbeta långsamt ut kaffet på sidorna med en cirkulär motsolsrörelse.

Experimentera, ändra och prova dig fram. Men vad du än gör, häll aldrig medsols!

Lycka till!

Prova något nytt?

1 av 5