Espresso

Espressokaffe är en krävande bryggmetod, både vad gäller utrustning och engagemang. Men ifall man tar sig an den så kan den vara oerhört belönande. Förutom en espressomaskin som håller tryck och temperatur är kvarnen en viktig spelare för att få ett så bra resultat som möjligt, dels för att kaffet bör malas just innan bryggning men även för att kunna justera malningsgraden. Det finns en uppsjö av olika forum och guider på nätet ifall du är intresserad av att köpa espressoutrustning till hemmet eller kontoret.

Ett tips är att dosera upp 8-10 gram per espresso och sedan justera malningsgraden för att närma sig den perfekta espresson. Espressokaffe som fått vila 1-3 veckor sedan rost är i regel både godare och enklare att brygga.

Hur man brygger espresso

Espresso är den dyraste, krångligaste och mest vanskliga av alla byggmetoder. Men när du väl får till det kan det vara den roligaste, häftigaste och mest intressanta. Det fina med espresso är att resultatet avslöjas redan vid bryggningen av drycken. Det ska ta 20 till 35 sekunder att brygga en kopp på 2 till 3 centiliter kaffe.

För att detta ska gå vägen gäller framför allt att ställa in malningsgraden. Det malda kaffet ska vara någonstans mellan florsocker och sand. Om det rinner för fort maler man finare och vice versa. Reglerar sedan extraheringen med mängden kaffe i filtret. Dosera upp mellan 8 till 10 gram per espresso.

Detta är de små justeringarna byggmetod och det gäller att prova sig fram. Resultatet i koppen avgörs alltså av mängden kaffe. Tillsammans med malningsgraden och extraheringstiden.

Lycka till!

Prova något nytt?

1 av 5