Honungsprocesserat kaffe

Honungsprocesserat kaffe, också känt som honey processed, har blivit allt populärare bland kaffekonnässörer som söker en balanserad smakupplevelse mellan det tvättade och det bärtorkade kaffet. Metoden, som utvecklades i Costa Rica, innebär att man endast tar bort det yttersta skalet från kaffebönan men låter det klibbiga fruktköttet (mucilagen) sitta kvar under torkningen. Namnet kommer just från detta klibbiga lager som påminner om honung, men ingen faktisk honung används i processen.

Provincia de Guanacaste, Río Naranjo, Costa Rica

Det finns fyra huvudsakliga varianter av honungsprocessat kaffe, som kategoriseras efter hur mycket mucilage som lämnas kvar på bönan:

  • White honey - där 80-100% av mucilagen tas bort
  • Yellow honey - där 50-75% av mucilagen tas bort
  • Red honey - där 0-50% av mucilagen tas bort
  • Black honey - där nästan all mucilage lämnas kvar

När bönan torkar med detta lager så sker en mild fermentering som ger en spännande smakprofil. På koppningsbordet hittar vi ofta toner av honung, söta bär och en krämig munkänsla som ligger mellan det rena från tvättade bönor och det fruktiga från bärtorkade. Ju mer mucilage som lämnats kvar, desto intensivare blir dessa smaker. Processen kräver stor skicklighet och noggrann övervakning för att få rätt resultat.

På firman är honungsprocessat ett uppskattat alternativ när vi vill ha något mitt emellan det klassiskt tvättade och det mer vilda bärtorkade. Det passar utmärkt både som bryggkaffe och i espressoblandningar där det bidrar med naturlig sötma och kropp.

När du brygger honungsprocessat kaffe rekommenderar vi att du följer dina vanliga bryggrutiner, men var uppmärksam på att extraktionstiden kan behöva justeras något då dessa bönor ofta har en annan densitet än tvättat kaffe.

Prova något nytt?

1 av 7